8 Kasım 2010 Pazartesi

Bir Efsane Daha Emekli Oldu



Haile Gebrselassie ismini duyunca hepinizin aklına efsane sözcüğü gelir. Benim gibi 30'lu yaşların başında olup atletizmi takip edenler için onun yeri farklıdır.Aslında o yeri ayrı olanlardan biri kategorisine Hicham El Guerrouj'u da ekleyebiliriz neyse konumuz o değil. 


Haile Gebrselassie. Birinci olduğu zamanlarda kırdığı 5000 ve 10.000 rekorlarının yanı sıra halen daha, 20.000m ve 1 saat, Maraton ve 10 km yol yarışı kategorisinde Dünya Rekoru sahibi. Maraton dünya rekoru 2.03.59'dur. Bakınız Maraton diyorum, yani 42.195m'lik bir mesafeyi koşma süresi bu Gebrselassie'nin. Bu kadar büyük bir atlet, dün kariyerinde son kez Maraton'a çıktı New York'ta. sakatlığı sebebiyle maratonu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Maraton sonrası yaptığı basın açıklamasında emekliliğini açıkladı. 


Onun farkı duruşundaydı, bunca rekora ve efsane derecesine rağmen tevazuyu asla elden bırakmadı. Öyle ki bu mesafenin bir diğer büyük sporcusu Kenenisa Bekele, 2004 Atina'da onu geçerek aldığı altın madalya'nın ardından, "Onu geçmiş olabilirim ama o benim ilahım " diyerek kendisinin büyüklüğüne vurgu yapmıştır. Maraton'da formunun zirvesindeyken Pekin Olimpiyatları'nı protesto ederek gönüllerde taht kurmuştur. Pekin'deki hava kirliliğinin endişe verici boyutuna dikkat çekmek için, Pekin Olimpiyat'larında sadece 10.000m'de yarışacağını, maraton'un sağlığını tehdit ettiğini söylemesi, Çin'li yetkilileri pek mutlu etmemişti. Hatta o sene 10.000m'yi 6. sırada bitirdikten sonra, kendisine sorulan Kenenisa Bekele ve Silise Sihine'nin performanslarını nasıl buldunuz sorusuna " Onları yakından izlemenin büyük bir keyif olacağını düşünüyordum ama onlara yetişemedim " diye cevap vererek büyüklüğünü göstermiştir. 


Sadece sportif alanda değil, doğup büyüdüğü Etiyopya'ya bir şeyler katabilmek adına da çalışmış bir insan Gebrselassie. Yaklaşık 500 kişiyi istihdam ettiği bir şirketi var. (Bu rakam şu an artmış olabilir). Kısa bir süre önce "Haile Resort " adıyla açtığı oteliyle Etiyopya'nın turistik imajına da katkıda bulunmaya çalışıyor kendisi. Atletizmi bıraktıktan sonra ne yapacağını tam olarak bilmiyorum ama Etiyopya'da Devlet Başkanlığı'na adaylığını koysa seçilir. Umarım yeni Gebrselassie'lerin , Bekele'lerin yetişmesine yardımcı olur büyük atlet. O bir efsaneydi, ne mutlu bana o efsaneyi yarışırken televizyondan da olsa canlı canlı izleyebildiğim için. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...