29 Aralık 2009 Salı

İçi Boş Açıklama

Federasyon ile Fenerbahçe Kulübü arasında ciddi bir bildiri savaşı yaşanıyor. Arzu edenler şuradan Fenerbahçe'nin yaptığı açıklamaya, buradan da Federasyonun yaptığı açıklamaya ulaşabilir. Ben sadece dikkatimi çeken noktalara değineceğim, gerisini tarafsız!!! basınımıza bırakıyorum...

Federasyonun açıklaması tamamen stad seçimine ilişkin yapılmış öncelikle, ama Fenerbahçe Kulubünün açıklamada isim vererek bizzat sorduğu sorulara bir yanıt gelmemiş nedense ? Neydi bu sorular

-EURO 2016 Organizasyon komitesinin içinde bulunan Sayın Ahmet Güvener ve Sayın Orhan Gorbon, stadyum inşaatı ve renovasyon projeleri ile spor organizasyon, danışmanlık, araştırma, inceleme konularında faaliyet gösteren bir büyük yabancı şirketin Türkiye Temsilciliğinde bulunmuşlar mıdır? Halen bu temsilcilikleri faaliyette midir? Bu temsilcilikleri üzerinden TFF'ye herhangi bir iş yapmışlar mıdır? *** -2009 UEFA Kupası Finali'nin organizasyonu işi, Sayın Ahmet Güvener'in TFF Genel Sekreteri olduğu dönemde, başka bir teklif alınmaksızın, TFF tarafından, dışarıdan Sayın Orhan Gorbon'un sahibi olduğu bir şirkete verilmiştir. Bu şirketin, başka bir teklif alınmaksızın, bu önemli işi almasını sağlayan üstün yönü nedir? Sayın Orhan Gorbon'un bu şirketine, TFF tarafından söz konusu organizasyon ile ilgili ne kadar ücret ödenmiştir?

***
-EURO 2016 Organizasyonu kapsamında yapılması planlanan stadyumların, mimari konsept proje işi için teklif veren şirketlerin arasında Sayın Ahmet Güvener ve Sayın Orhan Gorbon'un halen Türkiye temsilcisi oldukları şirkette var mıdır? Bu şirketin verdiği teklifin tutarı nedir? Söz konusu iş, bu şirketin teklifinin şüpheli görülmesi üzerine çok daha düşük bir fiyatla başka bir şirkete verilmiş midir?


Bu sorulara verilmiş en ufak bir cevap yok. Benim bildiğim kadarıyla, ben sade bir vatandaş olarak dahi gitsem Federasyon'a ve Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde soruyorum bunları desem bana cevap vermek zorunda Federasyon. Onu da geçtim iki yönetici hakkında bu derece iddialar varken, sanki bunlar hiç yokmuş gibi bir açıklama yapmak ne kadar mantıklı.

Sonra geliyorum Federasyon'un stad kriterlerine... Ayrıca konuştuğumuz olayın 2016'da olacağını tekrar hatırlatıyorum.

"Şehrin raylı sistem ya da metroya sahip olması, aday şehirler arasındaki mesafenin kısa olması, şehirlerin birbirine toplu taşıma sistemleri ile bağlanmasına engel olacak bir problemin yaşanmaması, ev sahibi şehrin yaz turizminde çekim merkezi olması, 50 bin seyircinin bir gecede diğer şehirlere rahatlıkla ulaştırılabilmesi, maçların oynanacağı stadyum ve çevresinin en az 100 dönümlük bir arazi içinde yer alması, aday şehrin turnuva için belirlenen 4 konaklama merkezine yakın olması, şehrin minimum 2600 odalık otel kapasitesine sahip olması" konu başlıkları,"

Şimdi bakıyorum şehirlerin birbirine toplu taşıma sistemi ile bağlanmasına engel olacak problem demişler, uçak bir toplu taşıma aracı olduğuna göre ve Türkiye'nin hemen hemen her ilinde de havaalanı olduğuna göre bu konuda sorun yoktur sanırım. Havacılık sektörünün kar-zarar analizine girmeye niyetim yok,ama dolu giden uçak asla zarar etmez ve dip fiyattan taşıma yapabilir...50.000 kişi kaba hesapla 200 sefer demektir , sen bir ilden diğerine 200 sefer yaptıramayacaksan, talip olma böyle bir organizasyona zaten.

Ev sahibi şehrin yaz turizminde çekim merkezi olması; Evet mesela Kayseri yaz turizminin en yoğun yaşandığı illerimizden birisi, hatta Konya'da öyle. Misal grup maçları için Konya'ya gelen bir Alman misafirimiz dilediği gibi her yerde içkisini içebilir, öpüjeemmm uleyn diye yanındaki sevgilisinin dudağına yapışabilir. Konya halkı böyle şeylere çok alışık olduğu için yadırgamaz bunu hiç güler geçer. Ya da Hırvatistan'ın Dalmaçya sahillerinden kopup gelen bir misafir ablamız Kayseri'de rahatça dolanır di mi. Gerçi Kayseri'yi bu yaz test edeceğiz bakalım Sırplar'la nasıl anlaşıyorlar.

Şehrin minimum 2600 yatak kapasitesine sahip olması lazımmış. Herhalde Eskişehiri hesaba katarken direkt öğrenci apart'larını düşündü Federasyon... Yoksa Eskişehirde doğru düzgün otel bile bulmak sıkıntı yani.

Toplu taşıma, raylı sistem lazım şehire demişler. Ama nedense AnadoluRay (ne olduğunu bilmiyorsa federasyon bir zahmet İBB'nin kapısını çalıp öğrensin), Marmaray ve Metrobüsün kesişim noktasında yer alan Saracoğlu Stadyumu bu iş için uygun değil.

Çevresinde 100 dönümlük boş arazi olması lazım kriteri yeni getirilmiş sanırım. Bu açıdan bakarsak biz bu şampiyonaya aday olmayalım zaten. Stadı yapıp çevresinde 100 dönümü boş bırakaca kadar çok arazimiz varsa, o stadların hepsi ölü yatırım olur bu ülkede. Ayrıca yapımı 150 milyon $'a malolan , ama oraya toplu taşıma götürmek bunun 10 katı kadar bir paraya malolan stadı seçmek nedir çözemedim.

Daha ne zaman biteceği belli olmayan bir stadın çevre düzenleme işini de 2016 bahanesiyle devlete yıkmak büyük başarı örneğidir. Daha 2 ay önce UEFA'nı testlerinde Elit stad kategorisine giremeyen bir stadın listeye alınıp , UEFA'nın aynı testte elitliğini bir kez daha tescil ettiği bir stadı liste dışı bırakmak komedi . Ve allahın aşkına biri çıkıp bana Diyarbakır ve Trabzon'un neden bu listede olmadığını delikanlı gibi açıklasın.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...