Spor Delileri'nin mottosu bilinen bilinmeyen tüm sporları takip etmek diye söylüyoruz. Elden geldiğince bunu da yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada bir diğer hedefimiz ise basında çok fazla hatta nerdeyse hiç görmediğiniz, tanımadığınız ancak Türkiye'yi uluslar arası alanda başarı ile temsil eden sporcularımızı size tanıtabilmek. İşte Efe Kuyumcu ile başladığımız bu serüvene, Freestyle Snowboard Milli Takımı Kaptanı Mehmet Ali Ünal ile devam ediyoruz. Bu da Spor Delileri'nin Universiade 2011 için açılışı sayılabilir. Tam da açılış töreninden bir gün öncesine bu röportajı yetiştirebildiğimiz için de ayrıca mutluyuz.
Öncelikle bize Mehmet Ali Ünal'ı kısaca anlatır mısın ? Nasıl snowboard'a başladın, neden snowboard'a başladın vs. gibi ?
21 yaşındayım, Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Hayatımın yüzde 70’lik bir kısmını spor oluşturuyor diyebilirim. Snowboard dışında wakeboard, monoski, voleybol sporlarıyla ilgileniyorum. Bunun dışında haftada 5 gün fitness ve ağırlık antrenmanı yapıyorum. Snowboard’a 12 sene önce Kartalkaya’da kayaktan sıkıldığım için başladım. Kısa zamanda çok sevdim ve o zamandan beri her kış kayıyorum.
Türkiye'de Snowboard çok fazla tanınmıyor, aslında bu sporun gelişimi için çok uygun şartlara sahibiz. Öncelikle kısaca Snowboard'un şu an Türkiye'deki konumunu bize tarif edebilir misin ?
Şu an Amerika ve Avrupa’dan yaklaşık 10-15 sene gerideyiz. Fakat Genç Milli Takım sporcularına yapılan yatırımlarla bu durum değişebilir.
Peki puanlama sistemi nasıl oluyor yarışmalar da ?
Puanlama hareket zorluğu, air yani hareketi yaptığın yükseklik ve iniş olmak üzere 3 temel kritere göre yapılıyor. Ayri değerlendirilmemesine rağmen stil de puanlamanın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Örneğin 2 sporcu aynı hareketi aynı yükseklikte yapıp, ikisi de temiz indiyse stili iyi olanin puanı yüksek oluyor. (Spor Delileri : Aynı kayakla atlamada ki Telemark gibi düşünebilirsiniz bunu)
Yaşa bağımlı kalmaksızın merak ettiğim konu şu, hayatında hiç kayakla bile kaymamış bir insan, Snowboard öğrenebilir mi ? Bunun en kolay yolu nedir ?
Tabiki öğrenebilir. Bu yalnızca ülkemizde varolan yanlış bir olgu. Snowboard ile kayak birbiri ile tamamen farklı iki spordur. Bunun en iyi yolu antrenörlük belgesi olan bir öğretmenden ders almaktır.
Peki profesyonel olarak Snowboard yapmak isteyen bir çocuk en geç kaç yaşında buna başlamış olmalıdır ?
Bu tamamen kişinin bir senede kaydığı gün sayısına ve biraz da yeteneğine bağlıdır. Öğrenme yetisi belirli bir yaştan sonra gerilemeye başladığı için benim tavsiyem 18 yaşından önce başlanmasıdır.
Kış sporları için hep pahalı sporlar tabiri yapılır ? Gerçekten de böyle mi peki ? Mesela benim snowboard yapmak isteyen (profesyonel anlamda) bir çocuğum olsa bu işe ilk adım atması için olacak maliyet nedir ?
Bu ülkemizde gerçekten de böyle maalesef. Sponsor kıtlığı ve vergiler nedeniyle malzemelerin pahalılığı buna neden gösterilebilir. Profesyonel anlamda snowboard yapmak isteyen bir insanin öncelikle yaklaşik 1100 TL civarında kaliteli bir boarda, 600 TL’lik bir bağlamaya ve 700 TL’lik bir bota ihtiyacı olacaktır. Freestyle board’un olmazsa olmazı kaliteli bir kaskta, size yaklaşık 300 TL’ye mal olacaktır. Pantalon, mont, sırt koruması ve gözlükte size ekstradan 1300 TL civarı bir paraya mal olacaktır. Bu da toplamda 4000 lira yapıyor. Bu da snowboard’u ülkemizde maalesef çok kısıtlı sayıda insanın profesyonel olarak yapabilmesine imkan sağlıyor. (Spor Delileri : Bu noktada devletin bu sporu profesyonel olarak yapmak isteyenlere bir takım vergi muafiyetleri sağlaması, sporun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır.)
Snowboard milli takımımızın bireysel ya da takım bazında dünya çapındaki yeri nedir ve bunu ne kadar geliştirebiliriz ?
Ben snowboard milli takımı 6 sene önce ilk oluşturulduğunda takıma dahil oldum. Fakat takımda yalnızca Slalom branşı mevcut idi. Aslında Freestyle yapmama rağmen milli takim fırsatı kaçmaz diyerek takıma dahil oldum.Freestyle milli takımı tam anlamıyla bu sene oluşturuldu. 2 sene önce henüz takım resmi olarak kurulmamışken gittigimiz bir yurtdışı yarışında, ben dahil olmak üzere 3 kişi finallere yükseldik.Freestyle anlamında yurtdışında katıldığımız tek yarış bu oldu. Alttan yetişen ve çok iyi yerlere gelebilecek sporcular mevcut. Eğer sponsor problemleri çözülebilirse ve bu sporcular yurtdışında iyi snowparklarda antrenman yapabilirse, snowboard’da çok farklı yerlere gelebiliriz.
Bireysel hedefim bundan 1 ay öncesine kadar ilk 5te yer alabilmekti.Fakat Erzurum’da kar olmayışı ve yeteri kadar antrenman yapamadığımızdan bu hedefim şu anda ilk 10 olarak geriledi. Takımda ki yakın arkadaşım Deniz Altınok’tan ise hala ilk 5 için umutluyum.
Universiade'ın Snowboard'a ya da diğer kış sporlarına ilgi artmasını bekliyor musunuz ?
Kesinlikle.Çoğu insan yaptığımız branşı bilmiyor. Bizi izlediklerinde eminim ki çok ilgilerini çekecek ve bu durum bir çok insanı bu sporlara teşvik edecek.
Yurtdışında bir çok yarışmaya katıldınız ve tesisler gördünüz, Erzurum'daki tesisleri onlarla kıyaslayabilir misin ?
Henüz yeterince kar olmadığı ve tesis tam anlamiyla hazır olmadığı için, tam bir kıyaslama yapmak zor. Fakat bittiginde eminim ki en az yurtdışındaki tesisler kadar başarılı olacak.
Bu tip sporlarda Sponsor en önemli unsurdur. Universiade'ın bu konudaki algıları değiştirmesine bir katkısı olabilir mi sizce ?
Tahminim ve isteğim olacağı yönünde. Çünkü Universiade bildiğiniz gibi Olimpiyatlardan sonra dünya üzerindeki en büyük organizasyon. 58 ülke organizasyonu canlı yayınlayacak. Bunlar snowboard adına sponsor bulmayı kolaylaştıracak olgular.
Basın'ın çok fazla ilgi göstermediği bir alanda sporcu olmak zor mu ?
Zor ve pahalı. Çünkü ilgi yoksa sponsor yok, sponsor yoksa aşırı derecede maliyetli bir spor snowboard. Federasyon’un imkanları belli o yüzden dışarıdan bir sponsor desteği şart, bunun içinde basın ilgisi gerekiyor biraz.
Snowboard'u bıraktıktan sonra antrenör olup yeni yetenekleri yetiştireyim gibi bir düşüncen var mı ?
Böyle bir şeyi elbette isterim, fakat maalesef bu iyi kazandıran bir meslek değil. Bundan dolayı tercih edeceğimi sanmıyorum.
Mehmet Ali Ünal röportaj için teşekkür ediyoruz, Spor Delileri olarak başta sana ve Universiade'da bizi temsil edecek tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder