5 Ocak 2014 Pazar

Izet Hajrovic ve Yerli Statüsü


Galatasaray KAP'a transfer görüşmelerini bildirince tüm Galatasaray taraftarında acaba yerli sayılır mı gibi bir düşünce aldı başını gidiyor. Hatta babası Türk, amcası Türk gibi şehir efsaneleri de var. Şimdi kısaca size Hajrovic ailesini anlatayım.


Zamanın Yugoslavya'sında Bijelo Polje isimli şehirde yaşıyor aile. Bu şehir şu an Karadağ'a ait ve tam Sırbistan sınırında. Aile sonralar Sarajevo'ya göçüyor. Ancak orda da işler istenildiği gibi gitmiyor ve 87 yılında İsviçre'ye kaçıyorlar. Aynı sene Izet'in ağabeyi olan Sead Hajrovic doğuyor. !991 yılında da o zaman yaşadıkları Brugg kentinde Izet doğuyor. Izet tüm altyapı takımlarında hatta 1 kere de olsa İsviçre  A Milli takımında forma giymiş biri. Ancak sonradan oyuna girdiği bu hazırlık maçının ardından biraz da  aile baskısıyla Bosna Hersek Milli Takımı için oynamak istediğini söylüyor. FIFA'da devam eden süreç Bosna'nın Slovakya ile oynayacağı Dünya Kupası eleme maçlarından önce tamamlanıyor ve Izet'e Bosna Milli Takımı kapıları açılıyor. Slovakya maçında oyuna girdikten sonra topla ilk buluştuğu an aynı zamanda ilk şut çektiği an oluyor. Sonuç mu ? Aşağıdaki videoda. 



Ben Izet'in yetenekleri hakkında bir şeyler yazabilecek kadar bilgi sahibi değilim. Çok iyi kullandığı bir sol ayağı ve potansiyeli olan bir oyuncu olduğunu biliyorum. Amacım gittikçe kaos haline gelen şu yerli statüsü olayı çerçevesinde, Izet'in durumuna bir bakış atmak. Sonuç itibariyle Bosna karışık bir ülke. Herhangi bir Boşnak oyuncunun ailesinde Türk izi bulmak çok zor değil . Ancak çok geriye gitmeden sadece bir kuşak öncesini düşünürsek Izet'in ailesinde bilinen bir Türk yok. Kasımpaşa'lı Malki örneği veriliyor ancak  orada unutulan  şey Malki'nin annesinin esasen Türk olduğu. Izet'in ailesinde böyle bir duırum yok. Yani amcasının halasının Türk olmasının yerli statüsü kazanmasına faydası yok diye biliyorum en azından. Burada en önemli örnek Lorik Cana aslında. Babası Agim Cana, kötü bir hatıra olarak belleklerimize kazanan Samsunspor faciasının kurtulanlarından ve TC vatandaşlığı var. Ancak Lorik Cana Türkiye'de oynadığı sürece yerli statüsünde sayılmadı. Yine Emir Prelciç örneğinde olduğu gibi aynı anda 3 vatandaşlık alamayacağı için Sloven pasaportundan vazgeçti kendisi. Eğer TFF Izet'i türk statüsünde sayarsa gerekçesine iyi bakmak lazım. Bu gerekçe ile Bosna'lı oyuncuların bir çoğunun doğrudan Türk sayılmasının önü açılabilir. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...