23 Nisan 2012 Pazartesi

Anne Ben Irkçı Oldum



Bir süredir boşladık buraları ancak spor gündemi memleket gündemini geçti zaten ondan hızlı değişiyor. Bir yandan dünyadaki spor olaylarından geri kalmayalım diyoruz ancak izlemek istediğimiz organizasyonlar birer birer paralı kanalların tekeline giriyor. Vakitsizlik de cabası. Bu ayrı bir yazı konusu, bugünkü dersimiz ırkçılık. Yukarıdaki resim Football Manager oyununu hatırlatmasın size konumuz oyun değil ırkçılık çünkü. 





Konunun çıkışı malum Emre'nin Zokora'ya söylediği kelime. Pis Zenci ya da bilmem ne yaptığımın zencisi demiş Emre. Dudak okuma uzmanı değilim, Emre'nin demiş olması da umrumda değil. Ben yönetilen sürecin ve tepki veren insanların karşısındayım sadece. Tüm oyunlar kurallar bütünüdür ödül olduğu gibi ceza da bu kuralların içindedir. Çok zor bir şey değil yayıncı kuruluştan görüntüyü istersin iki oyuncuyu çağırırsın alırsın ifadelerini, uzmanlarla görüntüyü incelersin olur biter. Ortada iddia edildiği gibi bir durum varsa gereken cezayı verirsin. İddia edilen şey ırkçı bir söylemse (ki bence de öyledir ) buna verilecek ceza ağır olmalıdır. Ama sen uzmanları toplayıp ırkçı değil sadece hakaret var diye 2 maç ceza veremezsin. O zaman adama sorarlar o uzmanlar Zokora'nın ettiği küfürleri okuyamadı mı diye ? Küfür edip anne'den girip sülaleden çıkmak hakaret değil mi ? Bu karar milat olacaksa seneye sahada birbirine küfür eden her oyuncuya 2 maç ceza verebilecek misiniz ? Çünkü spesifik tanım yapmak yerine hakaret diyerek geçiştirdiniz olayı , halbuki korkusuzca evet kardeşim burada ırkçı küfür var diyip gereken cezayı vermeniz gerekiyordu . 




Şimdi bunu geçtim, twitter renkli bir dünya insanları turnusol kağıdı gibi ayrıştırıyor. Emre'nin davasında sağa sola ırkçılık istemiyoruz yazan adamlar dün adamlığına ve profesyonelliğine boyumla bir kefil olacağım Loran Vayloyan'a pis ermeni , ermeni piçi diye giydiriyorlardı twitterda. Ondan hemen öncesinde de sesin nereden kimden geldiği belli bile olmayan bir youtube videosunda, işini yapmaya çalışan ve yine adamlığına ve profesyonelliğine dibine kadar kefil olduğum Onur Erdem kardeşime yüklenen Fenerbahçeliler vardı. Renklere sevdalanmak güzeldir ama kör olmak kötüdür. Aşk gibi aynı, hissetmek çok güzeldir ama kör olduğun zaman nereye gittiğini göremezsin ve bir gün öyle bir boşluğa düşersin ki kendine gelemezsin. Birileri bir şeyler yazıyor hurraa millet arkasına takılıyor, doğruluğunu sorgulamak yok ama. Daha 1 ay önce " Papazın Çayırından Kanuni'nin Memleketine Hangi Yüzle Geldiniz " pankartı açanlar geçen hafta birden bire en büyük insan hakları savunucusu kesildiler. Ayni güruh vakti zamanında beyaz berelerle maça gelip " Yasinlerle Çıktık Yola Ogünler Çok Yakında " diye pankart açan güruhtu. Rakibinin en etkili oyuncusu ceza alsın diye bu güruhla ortak hareket eden diğer arkadaşların da vukuatları çok. Revivo'ya atılan sabunları unutmadık. Sonuç itibariyle yok aslında birbirlerinden farkı durumu. Kendi işine geldiği gibi olunca ya da menfaati olduğun da insanoğlu ya da taraftaroğlu demek lazım buna sanırım birden bire hümanist anti-ırkçı vs. kesilebiliyor. Ama iş bir Ermeniye, bir Kürde, bir Laza, bir Çerkeze, bir Aleviye geldiğinde birden bire benliğini unutuyor, Türkiye'de en azından toplum önünde olan futbolcu sanatçı vs. gibi her daim sevilen siyahi insanlara ( şimdi zenci dersem bana da ırkçı dersiniz) " Pis Zenci" denilmesi ırkçılık içeren ifadedir.Fakat biz insanı överken bile küfür eden bir milletiz, " bilmem ne yaptığımın Japonu, Almanı Çini vs. yapmış işte aga " kalıbı en çok kullandığımız kalıp. " bilmem ne yaptığımın topçusu nasıl koydu ordan topa be " tepkisi de stadlarımızda en çok duyduğumuz kalıplardan. Şimdi bu lafı diyen adam maçtan çıkıp eve gidince Irkçı Emre diye yazılar yazıyor. Yıllarca Diyarbakırspor taraftarlarına "PKK Dışarı " diye bağırmak ırkçılık değil de nedir? Haydi buna itiraz etsenize hayır değildir desenize, işinize gelmeyince ama onlar terör örgütünü destekliyor hede hödö, işinize gelince Emre Irkçı.Bırakalım bu samimiyetsiz söylemleri, Türkiye'de ırkçılık yokturu falan. Türkiye'de ırkçılık dibine kadar vardır hatta Türkiye'de ırkçılığın neredeyse hiç olmadığı tek yer sahalardır. O yüzden yüzleşeceksek her şeyle yüzleşelim yoksa samimiyetsiz gösterilere gerek yok. 


Kısmet olursa Afrika Halkları Kupası'nın organizasyonunda yer alacağım bu sene. Zokora'nın da Dia'nın da Yobo'nun da memleketinden arkadaşlar burada olacak. Aslında onlar hep burada zaten de sahaya çıkıp birbirleri ile mücadele edecekler. Zenci kardeşlerimin yanında yer alacak olmak beni mutlu ediyor. Aaaa zenci dedim, anne bak ben büyüdüm ve ırkçı oldum. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...