8 Ocak 2010 Cuma

Hukuk Bunun Neresinde


Tahkim kurulunun forma skandalı ile ilgili verdiği kararların saçmalığına değinmiştik. Olayın etayı çıktıkça dehşete kapılmaya devam ediyorum ben. Olayın en mağdur ismi olan Tufan Ersöz olayda en ağır cezayı alan adam oldu. Neden derseniz açıklayalım hemen.

1111 sayılı Askerlik Kanunun 35/E Maddesinin 6. Başlığı A bölümünde geçen ifadeyi doğrudan aktarıyorum

"6. Diğer Hususlar;

a. Bir defada 3 aydan fazla hak mahrumiyeti alan sporcuların sevk tehirleri derhal iptal edilir ve bunlar hakkında bir daha sevk tehiri teklifi yapılamaz."


Şimdi Tahkim Kurulu cezaları onarken ilginç bir değişiklik yapmış. Cemal Nalga'nın - ki kendisi olayda Tufan'dan daha fazla sorumluluk sahibidir, cezasını 2 yıl müsabakalardan men şekline çevirmiştir. Hemen dönüyoruz Tahkimin 18 Aralık'ta aldığı bir başka karara.


" Basketbol Federasyonu Tahkim Kurulu, doping kontrolü sırasında alınan örneklerinde yasaklanmış maddeler sınıfındaki "Cathine" maddesi bulunduğu için "1 yıl hak mahrumiyeti" cezası alan Efes Pilsenli basketbolcu Kerem Gönlüm'ün cezasını "1 yıl müsabakalardan men" olarak karara bağladı."


Sonra da Tufan'ın cezasının "4 ay hak mahrumiyeti " olarak onadılar cezasını.


Şimdi hep diyorum ben hukukçu değilim, ama salak da değilim. Neticede Hukuk bile olsa bir mantığı vardır. Şimdi formasının giyildiğinden haberi bile olamayan, Cemal sahaya çıkınca bunu farkeden, hepsini geçtim Cemal2in o maçlarda oynamasının yasak olduğunu bile bilmeyen Tufan'a bu cezayı verirken , Gene yukarıdaki sebeplere istinaden 2 sene ceza verdiğiniz Cemal'in cezasını müsabakadan men'e çevirdiniz.


Kerem Gönlüm, doping gibi yüz kızartıcı ve sporda çok ciddi suç teşkil eden bir eyleme katılmışken Müsabakadan men cezası alırken, Tufan'ın günahı ne.


Tufan'a 4 ay ceza verdik canım, en az ceza onda diye akıllılık yapanlara da önerim , o hak mahrumiyeti iabresi yüzünden Tufan'ın 15 ay askerlik yapması gerekiyor. Yani 4 değil 19 ay ceza verdiniz . Üstelik 4 ay hak mahrumiyeti olduğu için Cemal gibi gidip yurtdışında bir takımda oynama şansı da yok.



Yani bazen bu ülkede bilirkişi sıfatıyla bir takım koltuklarda oturanların yeterliliğinden çok ciddi şüphe ediyorum. Ben şu kıt aklımla bile, 10 dakika internette arama yaparak bu bilgilere ulaşıp muhakemesini kurup yorum getirebiliyorken, 1,5 aydır bir şekilde ertelenen bir karar da ,bu kadar çok hukuk skandalına imza atabilmekte ayrı bir maharet olsa gerekir.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

beter olsun sahtekar

Hakan Yenilmez dedi ki...

Bilirkişiler içersinde gerçekten de yeterince bilgi ve birikime sahip olmayan insanlar var maalesef. Ama genelleme yapmamak gerekir. Hakimler karar verirken hukuk dışı konularda bilirkişiye başvururlar ve buna göre karar verirler. Ama maalesef ülkemizde bilgisiz bilirkişi çok.
HUKUKADAMI

Furkan Zengin dedi ki...

tabiki de genelleme yapmıyorum ama aynı kurulun suça direkt iştirak eden kişiye daha hafif bir ceza verirken , iradesi dışında suça iştirak edilmek zorunda bırakılan kişiye daha ağır ceza vermesinin ne hukuksal ne de mantıksal hiçbir açıklaması olduğunu sanmıyorum...gerçi yanlış hesap bağdat'tan döndü, cezası müsabaklardan men'e çevirildi o da ayrı konu... Ama şaka gibi yani şu olayda çıkan kararların hepsi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...